45. Кюрила недостойнаго мниха слово на възнесение Господне в четвьрток 6 недели по Пасце от пророчьскых указаний и о въскрешении всеродьна Адама из ада.

Приди ныня духомь, священый пророче Захарие, начаток слову дая нам от своих прорицаний о възнесении на небеса Господа Бога и Спаса нашего Исуса Христа! Не бо притчею, нъ яве показал еси нам, глаголя: Се Бог нашь грядеть в славе, от брани и опълчения Своего, и вси святии Его с Нимь, и станета нозе Его на горе Елеоньстей пряму Иерусалиму на въсток. Хощем бо и прочее от тебе уведати. А о брани, бывъший на обьщаго врага диявола, от Исаия, серафимьскаго видьца, разумеем. Сам бо Господь нашь Исус Христос един въпълчися на вся бесовьскыя силы и //32об. власти тьмныя испроверже. Попрах бо я, рече, в ярости Моей, и истлих я в гневе Моемь, и вся ризы Моя окръвавих побеженьемь; снидох и до скровищь пленьник Моих, и вся избавих крепостию мышца Моея, и рек: Не людие ли си суть и чада Моя? Си вся о страсти Господни и о съшьствии Его в ад речена быша. Тамо бо победи власти тьмныя крьстомь и изведе всеродьна Адама с всеми отечьствии язык. Люди же наричеть вся языкы, грех своих ради съведеныя в ад, а чада наричеть иже в законе кончашася. Нъ на вся въцарилъся бе грех властию смертьною от самого Адама даже и до Христа; низъвед в преисподьних ада посади, окованы нищетою и железомь, безаконий бо ради своих смеришася. Нъ скрушив врата адова Христос, от бед их избави я и узы их претърже, изъведе я ис тьмы и сени смьртьныя. А за четыридесяте дни сия разделил есть користь радости Своея: //33 Радуйте бо ся, рече, с Мною, яко обретох изгыбъшюю драгму, сиречь душа всех человек по отечьствием язык, яже в разная места своих обителий въведе: овы в рай с разбойникомь, а другыя с Адамомь в пищьный едем, ины же с Аврамомь в вечныя жизни пребывания, и всех же язык душа в своемь свете на водах покойных усели. По всех бо в телеси падъших прельстию змия, тою же плътию Исус пострада, а по делом комуждо в последьний день въздасть, егда приидеть судит всему миру. Си же от ангел к апостолом на Елеоньстей речена быша: Мужи бо, реша, галилейстии! что стоите, зряще на небо? - Тъй пакы придеть в славе Своего Божества судит миру всему и въздасть комуждо по делом его. Святыя же пророкы и преподобныя праведникы с Собою на небеса в святый въводить град, ихъже влаз от богодъхновеньных скажем книг. Мы бо слову не- //33об. см творци, нъ пророчьскых и апостольскых въследующе глагол, иже послушьствоваша о Бозе живе, имъже Дух Святый въписати тако повеле: верующим на спасение, а неверующим на погыбель.

Поидем же и ныне, братие, на гору Елеоньскую умомь и узрим мысльно вся преславьная створивъшаяся на ней! На ту бо гору Сам Христос Бог нашь днесь пришел есть и всех святых чинове тамо събрашася: праотечьстии събори, патриаршьское множьство, пророчьстии пълци, апостольстии ликове и верных тълпы с седмьдесятьными Христовы ученикы, о нихъже рече Павел: Боле пятисот братия явися Господь. Си же глаголеть бывъшая на горе Елеоньстей, пред нимиже, възнесеся Господь. А ихъже възведе на небеса Христос в горьний Иерусалим, слыши Матфея глаголюща о них: И многа телеса почивших святых въсташа и внидоша по въскресении в святый град, сиречь в небесный Сион. Видьць же сим бысть Павьл, егда //34 до третияго въсхыщен бысть небесе. Нъ си оставльше, о възнесении Христове побеседуим и яже быша на горе Елеоньстей.

Тамо бо ангельскыя силы и архангельская воиньства: ови облакы крилы ветрьними приносять на възятие от земля Христа Бога нашего, друзии же престол херовимьскый готовять. Бог Отець жидеть Егоже преже име в ядрех с Собою, Дух же Святый велить всем ангелом Его: Възмете врата небесная, да вънидеть Цесарь славы! Небеса веселяться, своя украшающе светила, да благословяться от своего Творца, с плътию сквозе тех врата на облацех възносима. Земля радуеться, видящи на собе Бога явьствьно ходяща, и вся тварь красуеться, от Елеоньскыя горы просвещаема, яко на той ангелы с святыми апостолы по повелению Бога Отца съвъкупишася, ожидающе Сыновьня пришествия.

Темь сий праздьник паче инех чьстьней бысть нам, и си гора святейши есть Синай- //34об. скыя горы: на ону бо невидимо съниде, а на сей явьствено Ся показа. На Синайскую бо съшьд, вся устрашаше, зане гора вся горяше огньмь, молния же и громи приступающая к горе умьрщвяху, тъчью с единемь Моисеемь Бог беседоваше, а на Елеоньскую с тьмами святых въшьд Христос, вся освящаеть и вся утешаеть, свьтить бо ся Елеон, яко солнце, святых чины с Христомь на собе имея. И за оны громы и мълния пророчьстии слышатся гласи, яже радостьно ликъствують, глаголюще: Възнесися силою Твоею, Боже! поем и въспоем силы Твоея! Ангелы вся поущають, глаголюще: Въскликнете Богу вся земля, пойте же имени Его! Патриарси начинають песнь: Се Бог нашь възноситься, смирив обоя в едино и съвъкупив земныя с небесными! Преподобнии възглашають: Възнесися на небеса, Боже! по всей земли слава Твоя! Праведници велегласують: Възнесися, судяй земли, //35 да и мы в свете лица Твоего, Господи, поидем!

Давид же, акы старейшина ликов, уяшняя песьныя глаголы глаголеть: Вси языци, въсплещете руками, въскликнете Богу гласом радости, да възидеть Бог в въскликновении и Господь в гласе трубне! Всех же глас оконьчеваеть Павьл, глаголя: Кто възиде на небеса Христа съвести? кто ли сълезе в бездьну Христа възвести? - Нъ Тъ есть съшедый и пакы въшедый превыше всех небес! Ту же бе и язычьская церкы, уневестивъшияся Христу. И Того ныня възносима на небеса зрящи, скърбить и стонющи от сердца с Соломономь въпиет: Уязвена есмь аз любовию Твоею, Женише небесный! не трудихъся въслед Тебе и дни [вариант: идый] человека не възлюбих! И акы проводящи любимаго, въпиеть: Да целуеть мя от лъбъзания уст Его! С нею же и апостольскый лик, зряще на своего Учителя и Господа, акы чада церковьная жалостьно глаголаху: Владыко, не о- //35об. стави нас сир, ихъже волею възлюбил еси яко милостив, нъ посъли, якоже обещал еси нам, Твой Пресвятый Дух!

К ним же отвеща Исус, милостию утешая: Сядете в Иерусалиме! Аз бо въсхожю к Отцю Моему и Богу вашему, и посълю, яко обещах вам, иного Параклита - Духа Моего и Отча! - И въздвиг руце, благослови я. И се рек, възношашеся на небо. И ти же поклонишася Ему, и облак светьл подъят И от очию их. Възиде бо, рече, на херовим и лете на крилу ветрьнюю. Имеяшеть же с Собою Господь и душа человеческы, яже възнесе на небеса в дар Своему Отцю, ихъже в горнимь граде усели. Си же от Иеремия разумей глаголюща душа, яже враг в преисподьняя съведе, - тыя же Господь на небеса възведе рек: Въстанете, взидем в вышний Сион, се же есть небесный Иерусалим! Преди же течаху ангельскыя силы с страхомь и радости- //36 ю, отврести хотяще врата небесная. Нъ вышьнии вратьници възбраняху, въпиюще: Си врата Господня, да никтоже земных суду проходить; нам бо положи Бог, яже не мимоидуть! ныня же дивимъся, зряще человека на херовимьстемь престоле седяща и преже серафим тъщащася врата си пройти! Ангели же поведаху Сына Божия силу и сан, человечьскымь обложена телесемь, и не пререковати Божии воли, вся мудростию творящому: Съниде бо, реша, на землю, никомуже не чювъшю, и се рабий нося образ въсходить. Они же реша: Не бедем покори, аще не услышим слова Божия!

Тъгда възгласи Христос: Отвьрзете Мне врата правьды и въшьд в ня възвещю Отцю Моему яже на земли съдеях и пострадах! И познавъше глас Господень вся силы небесныя, падъше поклонишася, глаголюще: Аще не видехом, Владыко, Тебе сходяща, се покланяем Ти ся въсходящю в славе! И Дух Святы-//36об. й на сретение ишьд, въводить равьна Собе Сына Божия и почесть творя глаголеть: И да поклоняться Ему вси ангели Божии! Сам же Бог Отець възгласи к грядущему в плъти: Сын Мой еси Ты, сяди одесную Мене; се престол Твой, Боже, в векы веку; Твоя суть небеса и Твоя есть земля [добавление: вселеную] и конець ея Ты основа! И посадив Отець Сына на престоле и Своею венча Его десницею, въспевающем сице серафимом: Положил еси на главе Его венець от камения драгаго, славою и чьстию венчал еси Его, славу и вельлепоту възложил еси нань! По семь съвьршають помазаниемь Божия сущьства, якоже Давид послушьствуеть: Сего ради помаза Тя, Боже, Бог Твой олеемь радости паче причастьник Твоих!

Да поистине сий праздник пълн есть радости и веселия! Радость на небесех, възнесъшюся Христу к Отцю, и на земли веселие всей твари, обновльшися от истьления.

Темже и мы, братие, придете, //37 възрадуимъся Господеви, въшьдшему на небо небесное, на въстокы, седящему одесную Отца поклонимъся, приимъшему всяку власть на небеси и на земли, и помолимъся цесарьствующому с Отцемь, принесем веру, яко дары, не явимъся пред Нимь тъщи в дьнь праздьника, да приемем Божию благодать. Днесь бо Своя Христос всем раздаваеть дары: даеть Отцю принесеную Имь в жертву плъть, посылаеть апостолом Святый Дух, въводить душа святых пророк в Небесное Царьство, разделяеть Своим угодником горняго града обители, отверзаеть праведником рай, венчаеть страдавъшая за Нь мученикы, посылаеть страстотерпцем чюдес благодать, даеть святителем душеполезная прошения, отпущаеть грешником прегрешения, милуеть вся творящая волю Его и хранящая заповеди Его, посылаеть благоверным князем нашим съдравие телесем и душам спасение и врагом одоление, утвьржа- //37об. еть церкви, обогащаеть церковьникы, чьстьны творить служащая Ему иерея и дияконы, освящаеть манастыре, прославляеть игумены, укрепляеть на тьрпение мнихы, благословляеть вся крьстьяны малыя с великыми, нищая с богатыми, рабы с свободными, старьце с уношами и женимыя с девицами, матери с младенци, сироты с вдовицами.

Придем и мы, братье, в святую церковь, възвеличим Христа Бога нашего, давъшаго ны живот прославим и по сих обещавъшаго Небесное Царьство; възнесем имя Его въкупе, да послеть и нам Пресвятый Свой Дух, Того бо есм раби и Тому славу, чьсть и покланяние въсылаем с Отцемь и с Пресвятымь благыимь и животворящимь Духомь ныня и присно и в векы веком. Аминь.

"Соборник" XIII ст. Рас. нац. бібл.
Comments